Skip to content

Clauza drag-along și tag-along

În ultima perioadă societatea noastră a înregistrat o creștere a solicitărilor de constituire a de societăți comerciale cu răspundere limitată. Această creștere are la bază mai multe motive, însă nu asupra acestui motiv aș vrea să mă opresc, ci asupra unui element comun constatat – lipsa de previzibilitate a asociațiilor cu privire la situațiile care s-ar putea ivi în activitatea societății. 

Bineînțeles la momentul constituirii societății asociaţii sunt animați de bune intenții, având dorința comună de a colabora la desfăşurarea activităţii comerciale în vederea realizării şi împărţirii beneficiilor. Este vorba de acest afectio societatis care îi animă pe toți cei interesați să constituie o societate comercială cu răspundere limitată în care sunt asociate două sau mai multe persoane. 

În contextul în care de cele mai multe ori premisele inițiale se schimbă, și pot apărea situații care duc la blocaje, este extrem de important ca asociații să prevadă această situație și să o introducă în actul constitutiv încă de la momentul înființării. În cazul în care societatea este deja constituită astfel de clauze pot fi introduse printr-o hotărâre a adunării generale a asociaților prin care se modifică actul constitutiv introducându-se clauze specifice.

Societățile comerciale cu răspundere limitată reprezintă o  formă juridică specifică pentru operaţiuni comerciale de anvergură medie, de multe ori cu asociați membri ai familiei sau persoane apropiate, care nu își pun problema unor neînțelegeri majore pe parcursul derulării activității comerciale.

Dezvoltarea și diversificarea activităților economice a adus însă și la nevoia de asociere între persoane care au ca numitor comun expertiza într-un anumit domeniu sau puterea de finanțare, aspecte care exced total relațiilor apropiate de familie sau amiciție. De aici apare și nevoia unei cât mai bune reglementări în raporturile dintre asocieți.

Analizând statistica transmisă de ONRC lunar, în continuare societățile cu răspundere limitată reprezintă peste 95% din totalul înmatriculărilor, aspect dat în principal de regulile de constituire şi funcţionare, care sunt mult mai simple decât în cazul societăţilor de capital. 

Bineințeles constituirea unei SRL nu prezintă doar avantaje, dezavantajele majore fiind tot mai desele situații în care se atrage răspunderea asociaților peste limita de participare la capitalul social prevăzute în legea 31/1990, Codul de procedură fiscală, sau legea 85/2014 precum și disensiunile dintre asociați cu privire la modalitatea de conducere a societății. Acest gen de situații duc de cele mai multe ori la retrageri din societate și implicit la procese costisitoare.

Un remediu pentru a rezolva viitoare disensiuni între asociați la momentul vânzării integrale a părților sociale deținute este inserarea acestor clauze drag-along și tag-along, mai puțin întâlnite în rândul societăților comerciale cu răspundere limitată din țara noastră. Protecția acestui gen de clauze este conferită atât asociatului majoritar cât și celui minoritar în cazul unei vânzări a întregului pachet de părți sociele.

În timp ce clauza drag-along îi conferă asociatului majoritar posibilitatea de a-l constrânge pe asociatul minoritar să participe la vânzare și să își vândă propriile părți sociale aceluiași cumpărător, clauza tag-along îi permite asociatului minoritar să-i pretindă asociatului majoritar să participe și el la vânzarea inițiată de acesta din urmă. 

Inserarea unui astfel de mecanism în cuprinsul actului constitutiv creează un echilibru pentru ambele categorii de asociați aducându-le avantaje considerabile:

  • Asociatul majoritar poate negocia un preț mai bun pentru întregul pachet de părți sociale fără a se lovi de un refuz șicanator din partea asociatului/asociaților minoritari
  • Asociatul minoritar va participa la o vânzare în aceleași condiții precum asociatul majoritar, ceea ce-i conferă posibilitatea de a vinde la un preț mai bun decât ar fi obținut pentru un număr mai mic de părți sociale 
  • Se crează posibilitatea de a încheia tranzacția într-un termen mai scurt
  • Asociatul minoritar va putea participa la tranzacția inițiată de majoritar fiind scutit să continue activitatea alături de un asociat nou pe care nu îl agrează

Așadar, înainte de constituirea unei SRL cu mai mulți asociați se impune a stabili la nivelul actului constitutiv reguli cât mai clare prin care să se depășească ulterioare blocaje în activitatea societății. De aceea important este să identificați și să adaptați actul constitutiv la nevoile și specificul activității comerciale desfășurate, nefiind suficient să preluați un model de act constitutiv de la o altă societate comercială. 

Clauza drag-along și tag-alongInclusiv în ce privește clauzele de drag-alond sau tag-along este important să fie adaptate nevoilor și așteptărilor asociaților pentru a produce efectele scontate, în caz contrar clauzele vor fi lipsite de utilitate practică.

Don`t copy text!